Lars Hovbakke Sørensen: Kongehuset – monarkiets vilkår i Europa.

Aftenmøde i Skolegade 32, mandag den 28. marts 2022 kl. 19.00

Lars Hovbakke Sørensen holder foredraget ”Kongehuset – monarkiets vilkår i Europa”. Han bruges i mange medier som kommentator og analytiker vedr. dansk og europæisk politik og andre samfundsforhold, f.eks. kongehuset i det moderne samfund. Lars Hovbakke Sørensen er adjunkt og ph.d. ved Professionshøjskolen Absalon.    I løbet af de seneste 100 år har de kongeliges rolle ændret sig markant. Kongerne/dronningerne er gået fra at være politiske ledere til at være ”kransekage-figurer” i et moderne demokrati. Men har kongedømmet nogen berettigelse i dag? Og kan det overleve i et moderne, demokratisk samfund?     Foredraget går bag om kongehusets historie i Danmark og Europa. Vi vil både se på, hvordan kongehusets rolle i samfundet har ændret sig og undersøge hvilke fremtidsperspektiver, der tegner sig. Der trækkes tråde tilbage i tiden, og vi får et bud på, hvad fremtiden vil bringe for monarkiet i Danmark, og en sammenligning med udviklingen i de øvrige kongehuse i Europa. 

 

Arrangementet er kun for medlemmer – meld dig ind i Holstebro Højskoleforening nedenfor.

Bliv medlem af Holstebro Højskoleforening

Ønsker du at deltage i vores spændende arrangementer, så meld dig ind i Holstebro Højskoleforening i dag.
Det koster kun kr. 150,- om året.

Vi afholder 10-15 arrangementer om året, med hovedvægten lagt på oplysende foredrag.

Tirsdag d. 9. maj 2023 kl. 8.00 - ca. kl. 17.00 (afgang fra Toftegade)

Kalkminerne blev etableret i 1926, og de store sale, som opstod under brydning af kalk, blev senere brugt til indretning af Danmarks mest særprægede museum med store originale gipsfigurer, f.eks. Cimbrertyren og Gefionspringvandet.

I efterårsferien 2016 åbnede Rebildcentret en helt ny udstilling om Den Kolde Krig. Den handler om de årtier, hvor befolkningen i både øst og vest levede med frygten for atomkrig. Udstillingen tager en række temaer op om det liv, der blev levet i skyggen af supermagternes våbenkapløb og konflikter.

 Vi spiser medbragte sandwich i Rebildcentret (drikkevarer købes på stedet). Herefter går turen til Viborg Domkirke, hvor en guide fortæller og viser os rundt i domkirken. Der er kaffe/te med brød efter rundvisningen.

I 1864 startede genopførelsen af den nuværende Viborg Domkirke efter flere brande og alterets grundsten blev nedlagt af kongen i december. Arkitekterne Nebelong og Julius Tholle ledede arbejdet, men efter begges død i 1871 blev det afsluttet af professor H. B. Storck, med indvielse den 10. september 1876. Siden er Joakim Skovgaards kalkmalerier kommet til som en protestantisk billedbibel, enestående i sin art. Det har atter gjort kirken til et turistmål og valfartssted, der må opleves og ses, når man er i Viborg.

c/o Vibeke Sørensen
Skovgårdsvej 18, 2. sal, lejlighed 5
7500 Holstebro