Loading...

 

Tirsdag d. 12. april kl. 19.00 i Skolegade 32

Aftenmøde med Mette Skak, Ruslandskyndig og

lektor ved Institut for Statskundskab i Århus

 

Foredraget denne aften bærer titlen "Ruslands betændte nutid".

 

     Rusland er verdens største land. Det er en atommagt med fast sæde i FNs Sikkerhedsråd og en del af BRIKS-gruppen - Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika. Derfor tager både den almindelige russer og Kreml det for givet, at Rusland er en stormagt med særlige rettigheder. Men Rusland er også en kolos på lerfødder med et vigende folketal, en forældet økonomisk struktur, et korrupt og stadig mere autoritært politisk system, der gennem kontrol med de elektroniske medier oppisker en stemning af, at fjenden står for døren for at sikre befolkningens loyalitet.

   Mette Skak indleder sit foredrag med nogle betragtninger over, hvorfor Rusland gik ind i Syrien-konflikten og siden trak sig ud. Derefter belyses de indenrigspolitiske sammenhænge bag Ruslands uerklærede krig mod Ukraine, og der gøres status over udsigterne for hhv. Rusland og Ukraine i dag.

   Mette Skak (f. 1956 i Fåborg) har beskæftiget sig med både Rusland, Sovjetunionen og den kolde krig igennem hele sin forskerkarriere på Institut for Statskundskab, Århus Universitet. Hun har utallige forskningsophold i landet bag sig, behersker sproget og har interviewet mange af landets politiske nøgleaktører, russiske menneskeretsaktivister og uafhængige analytikere. Af den grund bruges hun ofte af danske og internationale medier som kommentator på russiske forhold, men også international politik i bredere forstand.