Loading...

 

Tirsdag d. 6. december 2016  kl. 16.30 i Skolegade 32. Dørene vil være åbne fra kl. 16.00.

 

Bent Melchior, tidligere overrabbiner i København, holder foredraget

 

Tolerance i Dagens Danmark - hvordan ser vi på de fremmede og på os selv

 

   I 1943 blev Bent Melchior reddet fra nazistiske forfølgelser og kom som flygtning til Sverige. Ville den danske befolkning reagere tilsvarende i nutiden? Hvordan ser vi på "de fremmede"? Er tolerance kun et problem i forhold til de fremmede eller måske også i forhold til dem, der ligner os?

   Så sent som i 2013 fik Bent Melchior i en alder af 84 år Kristeligt Dagblads Pris. Han modtog den for et livslangt engagement i medmennesket og for at være en oplyst, vidende samfundsdebattør og religionsdialogens mand. En stridsmand for medmenneskelighed er han også blevet kaldt.   

   Samme avis lavede et interview med Bent Melchior ved udgangen af 2015 og journalisten skrev som indledning bl.a. følgende:

   "Jødisk historie er præget af forfølgelse og frygt for livet fra vanhelligelsen af det gamle tempel (i Jerusalem) 100 år f. Kr. til mordet på den danske jøde Dan Uzan foran synagogen i København i februar.

   Bent Melchior har selv oplevet dødsangsten flere gange. Da han som 15-årig flygtede fra nazisterne over Østersøen med sine forældre og nogle år senere som soldat i den israelske uafhængighedskrig i 1948. Som overrabbiner i Danmark har han gennem tiden modtaget et utal af dødstrusler.

   Der er nok at være bange for i afslutningen på et år, hvor jøder er blevet dræbt i Frankrig og Danmark. Men Bent Melchior finder fortsat trøst i sin tro og uudslukkelige, smittende optimisme."

   Den 29. oktober 2016 har Bent Melchior og Özlem Cekic modtaget N.F.S. Grundtvigs Pris 2016. De har fået prisen til deling, fordi de ud fra hver deres ståsted med tydelige stemmer engageret og vedholdende bidrager til samfundsdebatten ved at indgå i dialog og i et forsvar for medmenneskelighed.